Arbogas stadskärna

Arboga grundades under medeltiden och fick troligen sina stadsrättigheter under 1200-talet. Arboga är en av få svenska städer som i någon omfattning har kvar medeltida bebyggelse och klassas som riksintresse.

Härlig småstadskänsla i unik miljö

Den mysiga stadskärnan i Arboga är en av Sveriges allra vackraste. Att strosa runt här är som att kliva flera hundra år tillbaka i tiden. Här kan du promenera på smala kullerstensgränder kantade av låga trähus i vackra färger och njuta av utsikten över den brusande Arbogaån.

Stadskärnan är som ett levande museum, men vill du uppleva ännu mer historia tipsar vi om ett besök i Heliga Trefaldighets kyrka eller att titta in på Västerlånggatan, Arbogas allra äldsta gata. Du kan även se Arbogas tidsmärken, konstnärliga installationer som knyter an till stadens historia, eller besöka den medeltida kryddträdgården i Ahllöfsparken.

Fika i Arboga

Missa heller inte möjligheten att ta en glass eller fika när du besöker Arboga. I stadskärnan finns flera caféer, många av dem i historiska byggnader. Vid några av caféerna har det serverats fika i mer än 100 år.

Medeltida stadskärna

Arboga är en av få svenska städer som i någon omfattning har kvar medeltida bebyggelse. Den oregelbundna medeltida stadsplanen och stenkällarna under marknivå ger staden sin medeltidskaraktär.

Arboga grundades under medeltiden och fick troligen sina stadsrättigheter under 1200-talet. Franciskanermunkar etablerade sig i staden redan i slutet av 1200-talet och då anlades också en utskeppningshamn för järnet från Bergslagen. Staden blev snabbt en av rikets mer betydande städer.

Ågårdar

Västerlånggatan i Arboga är en av Sveriges äldsta gator. Den kantas av kulturmärkta medeltida ågårdar med trä- och stenbebyggelse och små vattengränder som förr skulle ge folk tillgång till ån och samtidigt hjälpa till att förhindra bränder.

Upptäck stadskärnan på egen hand

Vill du upptäcka Arboga och lära dig mer om Arbogas historia? Det finns flera olika sätt att göra det på egen hand.

Arbogas historia och berättelser i mobilen

Nu kan du ta del av Arbogas och spännande historia från forntid till nutid när du promenerar runt i Arboga. Trettiotvå berättelser om historiska platser och nio om offentlig konst finns inspelade. Du lyssnar med hjälp av din mobil. Berättelserna finns på svenska och engelska.
Länk till mer information

Stadskärnan på egen hand med karta

Lär dig mer om Arbogas historia genom en stadsvandring. Strosa i egen takt och lär dig mer om Järnvågen vid ån, Engelbrektsstatyn eller om Gamla bron och Arbogas namn.

Stadskärnan på egen hand, karta som pdf Pdf, 6 MB.

Arboga stadsmysterium

Utmana familj och vänner på kluriga promenadmysterier i Arboga. Ni promenerar runt och letar efter ledtrådar och med hjälp av dem klurar ni sedan ihop svar på mysteriet. Att lösa ett mysterium tar ungefär en timme. Förutom promenad och frisk luft innehåller det en ”sitta-ner-och-klura-del” som passar ypperligt för en avslutande fika.

Arboga stadsmysterium

Arboga turistinformation

0589-871 51, mån-fre 10.00-16.00

turistinfo@arboga.se

visitarboga.se

Sommaröppen reception
15 juni- 15 augusti 10.00-13.00
Besöksadress: Centrumleden 6, Arboga station