Arbogas historia och berättelser i mobilen

informationsskylt Rådhuset

För dig som vill veta mer om Arbogas fantastiska historia finns ljudinspelningar som berättar om historiska platser i Arboga.

Scanna QR-koden

Du använder din mobils kamera och scannar QR koden som finns på skyltar som är uppsatta i Arboga. Du kommer då direkt till en ljudberättelse som berättar om platsens historia.

  • Du kan se skyltarnas placering på kartan som du hittar nedtill på denna sida. Blå symboler på kartan visar historiska platser och röda symboler på kartan visar konstnärliga installationer.

Här hittar du alla berättelser

Centrala Arboga norr om ån

Längd 2 km

Femton av de historiska platserna ligger centralt, norr om Arbogaån. Det tar ca 45 minuter att promenera och lyssna på berättelserna. Det är lätt att gå rundan som i huvudsak går på trottoarer i centrum. Vissa delar är kullerstensbelagda och du går upp för en trappa under promenaden. Blå symboler på kartan visar historiska platser.

I Centrala Arboga finns även nio ljudberättelser om Arbogas tidsmärken som är konstverk som förenar historia och konst och påminner om stadens långa historia. Röda symboler på kartan visar konstinstallationer.

Arboga söder om ån

Längd 3 km

Sex platser ligger söder om Arbogaån. Med start vid Kapellbron kan du ta del av dessa berättelser i en egen slinga. Lyssna på berättelserna om platserna 16-21. Du går på asfalterade gång- och cykelbanor och passerar en längre uppförsbacke.

Tjurlången

Det finns en berättelse inspelad om Halvarsborgen som ligger vid Tjurlången ca 4 kilometer öster om Arboga längs med länsväg 572.

Borgen ligger på en höjd och det leder en stig upp på resterna av den gamla borgen.

Jädersbruk

Vid Jädersholme finns nu elva ljudberättelser som beskriver den spännande historien om Jädersbruk. Du får veta mer om byggnaderna, platsen och historien, från Gustav Vasas vapensmedjor fram till idag.

Området är idag ett museum vackert beläget invid Arbogaån. Utställningar finns både inom och utomhus. Utställningarna inomhus är endast tillgängliga vid museets ordinarie öppettider.

Om projektet

Underlagen till berättelserna om de historiska platserna i Arboga och vid Jädersbruk har tagits fram i studiecirkelform av ABF Västra Västmanlands historiegrupp i Arboga och föreningen Jädersbruks vänner.

Bilderna till skyltarnas i centrala Arboga är skapade av Gun Sjödahl.

Arbetet har fått stöd från Leader Mälardalen.

Arboga turistinformation

0589-871 51, mån-fre 10.00-16.00

turistinfo@arboga.se

visitarboga.se

Sommaröppen reception
15 juni- 15 augusti 10.00-13.00
Besöksadress: Centrumleden 6, Arboga station


Ljudguide på MP3-spelare

För dig som inte har en smartphone erbjuder Arboga turistbyrå ljudguider på MP3 spelare. I lurarna berättas utvalda stycken ur Arbogas historia, och du går enkelt mellan de olika platserna med hjälp av en karta. Guidningen tar ca 30 minuter. Ljudguider finns på svenska och engelska.

Plats: Arboga turistbyrå, Centrumleden 6.
Pris: Ingen kostnad (deposition 100 kronor).
Boka på Arboga turistinformation