Cykelleder
Kungsör erbjuder flera fina cykelleder i omväxlande terräng och omgivningar. Välkommen att upptäcka den vackra naturen i kungariket med cykel.
Naturkartan - din digitala guide
I Västra Mälardalen är det nära till det mesta och enkelt att göra en tur på cykel. På Naturkartan hittar du digitaliserade leder och intressanta platser i Västra Mälardalen.
Östra cykelleden
Den östra cykelleden är 33 km lång och startar vid Kungsudden. Den går på både grus- och asfaltvägar. Cykelleden är markerad med blåvita skyltar och efter vägen finns informationstavlor med texter om bygdens natur och kultur uppsatta.
Den första biten går genom de sjönära delarna av Kungsörs tätort för att efter Skillinge fortsätta österut mot Torpa. (Obs här finns en "knölig sträcka längs tågrälsen") Från byn vid Torpa kyrka går färden vidare mot Torpunga. Innan man kommer fram till Torpunga gård viker leden västerut mot Sköldby. Vid Torpsten kan man ta en paus från cyklandet och vandra den stig som leder till fornborgen om man under en fikastund vill njuta av vacker utsikt över Torpaslätten.
Leden fortsätter sedan i det södra skogslandskapet förbi tallbeklädda hällmarker, myrmarker och åskrön. Den sista delen av vägen kantas av fina bärmarker och strövvänlig skog.
Kungs-Barkarö cykelturförslag
Cykelturen Kungs-Barkarö är ca 14 km lång och startar vid Kungsudden. Leden går genom ett område som i dag utpekas som ett av de mest värdefulla eklandskapen i Europa. Första delen av turen går längs med Jägaråsen. Åsens södra del är naturreservat medan delen norr om Frostuna bjuder på både betade hagmarker med praktfulla ekar och badplats. Färden går sedan via Barkaröviken med sina stora gåsflockar till Kungs-Barkarö kyrka med anor från 1200-talet.
Obs Denna cykelled går delvis längs väg 250 i dagsläget.
Valskogsslingan
Valskogs omgivningar är vackra och rika på historia. Ett exempel på det är Lådberga, cykelledens första etappmål. Här möts du av en välhållen by med både gårdsmuseum, arboretum och en fantastisk trädgård. Färden fortsätter sedan till Berg, där du ska passa på att göra en avstickare till de betade ekbackarna vid Skärets naturreservat. Från Berg går färden vidare till Aspa där det finns möjligheter att övernatta på ett levande lantbruk. Efter att ha passerat den historiskt intressanta radbyn Holma färdas du sedan ett stycke på gamla landsvägen, där bland annat Karl XI ridit på sin eriksgata genom Sverige. Cykelleden gör slutligen en sväng ut på slättlandet vid Långtäby och passerar så St Olofs källa innan återkomsten till tätorten.
Granhammars cykelled
Granhammars cykelled är en varierande led, mestadels på grusvägar genom byar och skogar. Från samhället Kungsör cyklar du uppför förkastningsbranten vid Sandskogsbacken. Genom Granhammar by och sedan Skäftruna by.
Leden har delvis en ny dragning runt Hundberget.
På de stora myrområdena söder om Lindsved jagade Karl XI orre på 1600-talet. Nuförtiden är marken uppdikad och där odlas i dag grödor.
Sedan fortsätter turen via Lilla Lida och Råsta innan du vänder in mot Kungsör igen. I Kungsör finns många lunchrestauranger och fikaställen på Kungsudden.
Naturkartan Granhammars cykelled
God tur!
Det finns möjlighet att hyra cykel på Ekuddens Campig .
Priser
- 80 kr för 4 timmar
- 120 kr för ett dygn