Charmigt, unikt och handplockat 

Läs om tjejen som sadlade om från fotograf i stan till designer på landet. På Gamla Stans kreativa har Linnéa Holst skapat sitt eget paradis, med såväl egna smycken som andras hantverk.

Gamla Stans Kreativa är precis vad namnet antyder: en kreativ oas i mysiga Köpingskvarter. En trappa upp på en idyllisk innergård vid ån hittar du Linnéa Holst. I charmiga lokaler har hon ateljé och en liten presentbutik med handplockat sortiment.

Att det skulle bli en butik här var ingen självklarhet när Linnéa flyttade in. Men intresset för närproducerade och ekologiska produkter fanns där redan, och det var ju synd att inte nyttja den fina lokalen. Det ena ledde till det andra, och förutom de egna smyckena säljer Linnéa bland annat keramik, leksaker och en del ätbart i butiken.

– Jag tar gärna in unika produkter. De ska vara producerade med ett hållbart tänk, helst ekologiskt och i naturliga material, säger Linnéa.

– Det ska vara en upplevelse att komma in till Gamla Stans Kreativa, jag vill att man ska bli inspirerad här. Själva lokalen är en är en viktig del av det. Det här är Köpingskonstnären Knut Hallströms gamla ateljé, och att han satt här och målade i nästan 40 år känns i väggarna.

Fotograf som flyttade hem

Det var under fotografutbildningen i Stockholm som Linnéa fick idén att använda sina fotografier i smycken. Innan hon ens kommit igång i någon större skala fick Nationalmuseum syn på de personliga smyckena och ville plocka in dem i sortimentet. Det blev en flygande start för den färska smyckesdesignern, som snabbt fick fler prestigefyllda återförsäljare och varvade jobbet som frilansfotograf med att tillverka smycken. Men tanken på att driva egen butik kom inte förrän efter flytten tillbaka till Köping för några år sedan.

– Jag är uppvuxen här på landet, och det har alltid känts självklart att jag ska bo nära naturen när jag själv får barn. Det som kändes som en nackdel när jag var yngre, att alla känner alla här, har idag vänts till en fördel. Nu ser jag en annan sorts charm i det, säger Linnéa.

Lyxigt bo på landet

Idag bor Linnéa med man och dotter ett tillbyggt 1800-talstorp i Munktorp, en och en halv mil från Köping. Här får hon utlopp för sitt intresse för gamla byggnader och byggnadsvård, och här kan hon odla sina egna grönsaker. Närheten till naturen – och till vattnet – är viktig.

– På sommarkvällarna packar vi picknickkorgen och cyklar ner till Mälaren för att äta. Det är jättelyxigt!

Personliga smycken

Numera är fotograferandet lagt på hyllan. Fokus är i stället småskaligt hantverk, och i framför allt stål och läder tillverkar Linnéa bland annat halsband, armband, örhängen och manschettknappar. Hon gör kollektioner med både egna fotografier och illustrationer från gamla läroböcker. Något som blivit en riktig storsäljare är de personliga smycken som görs på beställning, med foto, namn eller citat som kunden själv väljer.

– Det är så roligt att få göra smycken som betyder mycket för någon annan. Det kan vara ett porträtt på barnen, på en syster som gått bort eller något annat betydelsefullt, säger Linnéa.

Kunder över hela världen

Medan kunderna traskar uppför den vinda trappen till Gamla Stans Kreativa och orderna trillar in i webbutiken planerar Linnéa för framtiden. Att växa och nå ännu fler är målet. Men även om kunderna numera finns över hela världen, så finns Linnéas hjärta i en aningen dragig men väldigt charmig lokal i Köping!

Linnéas bästa Köpingstips:

Gå längs mysiga Åpromenaden här i Köping. Ta ett stopp på Gamla Stans Kreativa och sedan en fika på Skeppshandelns Stenugnsbageri, innan du fortsätter till Köpings museum.

Köpings Turistinformation